24 January 2007

 

Τα έγχορδα όργανα

...

Έγχορδα όργανα της ορχήστρας είναι τα τέσσερα της οικογένειας του βιολιού (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο) και η άρπα, τα οποία και θα περιγραφούν εδώ.

Η οικογένεια του βιολιού

Τα όργανα της οικογένειας του βιολιού πήραν τη σημερινή μορφή τους περί τις αρχές του 16ου αιώνα στη βόρεια Ιταλία, κυρίως στη Μπρέσια και στην Κρεμόνα, και τελειοποιήθηκαν το 18ο αιώνα. Αυτή η μορφή δεν έχει μεταβληθεί μέχρι σήμερα σημαντικά.

Πρόγονοι αυτών των οργάνων είναι οι διάφοροι τύποι λαούτου και λύρας της Ανατολής που έφτασαν στην Ευρώπη μέχρι το 13ο αιώνα και παίζονταν άλλοτε με τα δάκτυλα (νύξη) και άλλοτε με εργαλεία (πλήκτρο, δοξάρι). Το δοξάρι έφτασε στην Ευρώπη περί το 10ο αιώνα μέσω του Βυζαντίου. Μέχρι το 16ο αιώνα είχαν διαμορφωθεί δύο ομάδες έγχορδων οργάνων, ανάλογα με το κράτημά τους από τον οργανοπαίκτη:

Από μουσικολογικής πλευράς όμως μόνο το κοντραμπάσο αποτελεί συνέχεια της viola da gamba, ενώ βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο αποτελούν εξέλιξη της viola da braccio. Παραλλαγές ή ιδιόμορφες κατασκευές αυτών των οργάνων ήταν, μεταξύ άλλων, η viola bastarda, η viola d' amore, η viola pomposa,το baryton, όργανα που βρίσκονται σήμερα σε πολλά ευρωπαϊκά μουσεία και για τα οποία έχουν γραφτεί, κυρίως την εποχή του μπαρόκ, πολλές και σημαντικές συνθέσεις.

Τα όργανα της οικογένειας του βιολιού είναι στα κυριότερα χαρακτηριστικά τους όμοια, με εξαίρεση το μέγεθος του ηχείου (σκάφους), το οποίο κυμαίνεται από περίπου 35 cm στο βιολί, μέχρι περίπου 1,10 m στο κοντραμπάσο. Διαθέτουν όλα τέσσερις χορδές, οι οποίες παράγουν ήχους από πολύ υψηλούς (σολ4 στο βιολί, ), μέχρι πολύ χαμηλούς (Μι1 στο κοντραμπάσο, ).

Το πιάνο (pianoforte) δεν αποτελεί τυπικά «όργανο της ορχήστρας» αλλά συμμετέχει ως όργανο για σόλο:

Γι' αυτό, αυτό το πολύ σημαντικό μουσικό όργανο, δεν περιγράφεται εδώ.

(συνεχίζεται)


(Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος)

Dvorak - String Quartet No. 12 in F Major, Op. 96; IV. Finale


Labels:






<< Home

Isn't yours?

(Πίνακας Περιεχομένων)





Ώρα Ελλάδας
και υπολογιστή:


..Monitors: